Hvordan Dårlig Akustik Afhjælpes

 

Akustik generelt

Menneskets hørelse er som udgangspunkt ikke tilpasset de lyde, vi hører i rum, hvor lydbølger reflekteres frem og tilbage mellem overflader, og udmunder sig i støj og dårlig akustik. Nu til dags skyldes dårlig akustik ofte, at de materialer der bygges med kaster lyden rundt i rummet.

Ved at stoppe lydens reflektion og løse akustikproblemet kan man komme konsekvenserne ved dårlig akustik til livs, og optimere trivsel og velvære på både arbejdspladsen og i boligen.

Ved dårlig akustik skal du overveje om dit rum er præget af lang efterklangstid, stående lydbølger eller akustiske hotspots.

Lær mere om akustik.

De forskellige segmenter

KONTOR

KONTOR

På kontoret skal der være plads til både sparing og arbejdsro, men det er ofte ikke realiteten. De forstyrrende lyde, man kan opleve i kontorer, skaber dårlig akustik, der forstyrrer og forringer arbejdsmiljøet. Dette kan risikere at føre til stress og koncentrationsbesvær, og virker demotiverende for medarbejdere. Det kan altså betale sig at investere i akustikken på arbejdspladsen, om det er i et storrumskontor, der ofte rummer forskellige funktioner og mange mennesker; om det er i et mødelokale, der skal sætte rammerne for klar kommunikation og fortrolighed; om det er i kantinen, hvor der skal være plads til både pause of networking; eller om det er i receptionen med et højt aktivitetsniveau. I kontorer er der visse krav og anbefalinger i forhold til efterklangstid og mængde af lydabsorberende materiale.

INSTITUTIONER

INSTITUTIONER

I børnehaver, SFO'er og skoler er der fokus på at der både skal læres og leges. Lydniveauet kan dog være et stort problem, hvilket forstærkes hvis der er dårlig akustik. For at komme konsekvenser som koncentrationsbesvær og træthed til livs, bør akustikløsningen tilpasses hvad rummet i den enkelte institution bruges til og til budgettet. Kravene til efterklangstid og lydabsorption i skoler og institutioner er i dag ekstremt skærpede.

BOLIG

BOLIG

Hjemmet er et helligt sted, hvor man skal kunne koble af - alene eller med hele familien. De enkelte rum skal have plads til samtale, og der er akustikken ekstra vigtig. Problemet opstår oftest i køkken alrum, stuen og ved spisepladsen. Rum hvor man skal tage højde for mængden af opsætningsplads, men også for æstetikken og det visuelle udtryk. Optimeres akustikken i hjemmet, sikres et stressfrit miljø og et godt fundament for en travl hverdag.

Løsningsmodeller

Totalløsning

Med en total akustikløsning, løser du hele rummets akustikproblemer. Absorbenter opsættes i hele rummet, for at undgå at lyden reflekteres tilbage i rummet, og skaber generende støj – ligemeget hvor du opholder dig i rummet.

Zoneløsning

Med en zone akustikløsning, fokuserer man på ét bestemt område, eller zone, i rummet, hvor der er meget aktivitet. Absorbenter opsættes f.eks. ved kogeøen i et køkken alrum, hvor familien ofte samles, for at mindske ekko, rungen og støj, så samtalen kan forblive rolig og behagelig.

Lær mere om de forskellige løsningsmodeller