• 1. TRIN TIL BEDRE AKUSTIK

    Typiske problemer

    Klik på knappen nederst på siden for at komme videre til næste trin

LANG EFTERKLANGSTID

NÅR LYDEN ER LÆNGE OM AT DØ UD

PROBLEM

Efterklangstid er den tid det tager lyden at dø ud, efter lydkilden er ophørt. En for lang efterklangstid opleves som et generende ekko. Jo større andel af rummets samlede overflade, der absorberer lyden, desto mindre efterklang vil rummet have.

SÅDAN FORKORTER DU EFTERKLANGSTIDEN

Efterklangstiden forkortes ved at beklæde rummets hårde lydreflekterende overflader med væg- og loftabsorbenter. Jo mere lyddæmpende materiale der opsættes jo kortere vil efterklangstiden være.

Som en tommelfingerregel skal der minimum opsættes lydabsorberende materiale svarende til 25-30% af det samlede gulvareal for at opnå tilfredstillende lydforhold i hele boligens rum. Har du for eksempel et køkken-alrum på ca. 40 m2 skal du bruge mellem 10-12 m2 lydabsorberende materiale for at opnå et godt resultat i hele rummet.

STÅENDE LYDBØLGER

LYDSVINGNINGER MELLEM PARALLELLE VÆGGE

PROBLEM

Lydbølger, der opstår mellem hårde parallelle flader, f.eks. gipsvægge og glaspartier. Skaber et ubehageligt ekko, der forringer lydkomforten i rummet.

SÅDAN FJERNER DU STÅENDE LYDBØLGER

Opsæt vægabsorbenter i form af akustikbilleder eller akustiske opslagstavler på problematiske vægflader. Arbejd med to dimensioner, så i både minimerer lydbølger som svinger på tværs og på langs af rummet.

Vi anbefaler at I starter med de vægflader, som er tættest på de områder i rummet, hvor I befinder jer meget. For eksempel omkring spisebord, kogeø og sofagruppen. Her vil I typisk føle jer særligt generet af den dårlige akustik, da der ved disse områder enten foregår meget aktivitet eller flere lydkilder (familiemedlemmer) er samlet på et sted.


AKUSTISKE HOTSPOTS

HÅRDE VÆGOVERFLADER AVLER STØJ

PROBLEM

Hårde lydreflekterende vægflader hvor lyden bliver forstærket. Akustiske Hotspots opstår i forbindelse med at lyden bliver kastet tilbage fra væggen og blandet med den direkte lyd.

SÅDAN FJERNER DU AKUSTISKE HOTSPOTS

Opsæt vægabsorbenter i form af akustikbilleder eller akustiske opslagstavler på de lydreflekterende vægflader. Vi anbefaler at I starter med de vægflader, som er tættest på de områder i rummet, hvor I befinder jer meget. For eksempel omkring spisebord, kogeø og sofagruppen. Her vil I typisk føle jer særligt generet af den dårlige akustik, da der ved disse områder enten foregår meget aktivitet eller flere lydkilder (familiemedlemmer) er samlet på et sted.

 

GÅ VIDERE TIL TRIN 2